Medierea

  1. Ce este medierea?
  2. Cum se desfăşoară medierea?
  3. De ce să alegem medierea?
  4. Aveţi nevoie de avocat în timpul medierii?
  5. Ce cauze se pot media?
  6. Unde pot merge pentru mediere?
  7. Cine mediază?
 
Ce este medierea?
Medierea este o metodă alternativă de soluţionare a litigiilor prin care o persoană neutră numită mediator ajută părţile aflate în litigiu să-l soluţioneze.
 
Cum se desfăşoară medierea?
PASUL 1. INTRODUCERE ÎN MEDIERE.
Mediatorul explică părţilor care sunt prezente la mediere ce presupune această metodă se soluţionare pe care amiabilă a litigiilor, explicând procedura de mediere şi răspunzând întrebărilor puse de părţi.
Dacă părţile sunt de acord ca medierea să aibă loc, se întocmeşte un acord de mediere, acord care permite mediatorului să treacă la pasul 2, anume sesiunea comună
PASUL 2. SESIUNEA COMUNĂ
După ce mediatorul se asigură că acestea au înţeles despre ce este vorba, se trece la desfăşurarea aşa numitei sesiuni commune în care părţile, pe rând, îşi expun punctul de vedere asupra litigiului apărut între ele, fără a fi întrerupte. Deci sesiunea comună reprezintă acea parte a medierii în care părţile aflate în litigiu comunică pe rând mediatourlui care este litigiul apărut între ele şi ce doresc de la cealaltătă parte.
După ce fiecare parte îşi expune punctul de vedere, în condiţiile în care nici una dintre ele nu mai are nimic de adăugat, se trece la pasul 3 sesiunile separate.
PASUL 3. SESIUNILE SEPARATE
După sesiunea comună, urmează sesiunile separate, sesiuni în care mediatorul va acorda fiecărei părţi posibilitatea de a-şi expune punctul de vedere în lipsa celeilalte, astfel încât aceasta are posibilitatea de a comunica mediatorului absolut tot ceea ce doreşte în legătură cu problema sa. Mediatorul o va ajuta să-şi analizeze în profunzime problema pe care o are, identificând împreună cu aceasta şi eventualele posibilităţi de soluţionare a litigiului, urmând a comunica celeilalte părţi, în măsura în aceasta doreşte acest lucru, eventualele oferte pe care partea înţelege să le facă.
Sesiunile separate nu sunt limitate ca număr, mediatorul intrând pe rând în sesiuni separate cu fiecare parte, timpul acordat fiecăreia fiind sensibil egal, astfel încât acestea să-şi poată reanaliza dorinţele şi nevoile în scopul de a-şi putea formula pretenţiile către cealaltă parte.
În timpul sesiunilor separate mediatorul comunică părţii oferta celeilalte părţi astfel încât în final acestea ajung să găsească o soluţie convenabilă pentru amândouă a problemelor lor.
PASUL 4. FINALIZAREA MEDIERII
Mediarea se finalizează printr-o înţelegere, tranzacţie prin care părţile care s-au aflat în conflict consifnţesc în acest mod soluţia aleasă de către ele la litigiul pe care l-au avut.
 
De ce să alegem medierea?
1. Medierea este voluntară. Veniţi la mediere doar dacă o doriţi, nimeni nu vă poate obliga să participaţi la mediere. Puteţi încheia o mediere în cepută în orice moment.
2. Medierea este confidenţială. Tot ce se discută în timpul medierii rămâne confidenţial, neputându-se fi dezvăluit nimic din ceea ce se află în timpul medierii. Sesiunile de mediere nu sunt publice, ca un proces clasic la care poate asista oricine doreşte.
3. Dumneavoastră aveţi controlul asupra întregului proces. Dvs. luaţi deciziile care vi se par corecte, nimeni nu vă poate impubne nimic în afara voinţei dvs.
4. Medierea economiseşte timp şi bani. Comparativ cu un proces clasic în faţa instanţelor de judecată, medierrea este mult mai rapidă şî mai ieftină, practic, vă puteţi souţiona singuri problema într-o singură sesiune de mediere, teoretic chiar şi într-o zi, sau câteva ore.
Ziua şi ora la care se va desfăşura medierea se fixează în funcţie de timpul şi dorinţa dvs., nimeni nu vă impune o anumită zi sau oră. Medierea plecă de la premiza că părţiel aflate în conflict nu sunt adversari. Părţile aflate la mediere nu sunt în primul rând adversari, ci persoane care încearcă împreună să găsească o soluţie a problemei lor.
5. Dumneavoastră hotărâţi pentru dumneavoastă. Nu există un judecăotor care să hotărască în locul dvs., ba mai mult, să vă impună souţia aleasă de el.
6. Medierea presupune comunicare şi respect. Medierea ajută părţile aflate în conflict să comunice între ele, comunicarea fiind premiza găsirii unei soluţii a litigiului dintre părţi.
7. Medierea funcţionează. Cu ajutorul ei, aveţi şansa de a găsi o soluţie convenabilă pentru problema dvs. soluţie care să vă convină. Întotdeauna ambele părţi pleacă de la mediere mulţumite de soluţia găsită, pentru că ele sunt proprii judecători ai propriei cauze, nimeni nu le impune o anumită soluţie.
8. Persoana care mediază conflictul, mediatorul nu este judecătorul cauzei dvs. El este acolo pentru a vă ajuta să găsiţi singuri soluţia conflictului dintre dvs., pentrru a vă facilita comunicarea cu cealaltă parte. El este pregătit special pentru acest lucru.
 
Aveţi nevoie de avocat în timpul medierii?
Este recomandat, pentru ca soluţia aleasă de dvs. să fie o soluţie legală care să poată fi concretizată şi din punct de vedere al legilor în vigoare.
 
Ce cauze se pot media?
În principiu, toate cauzele asupra cărora părţile se pot înţelege printr-o tranzacţie pot fi mediate. Se pot mediea conflicte civile cum ar fi grăniţuirea, revendicarea, obligaţia de face, etc, pot fi mediate conflicte penale cum ar fi plângeri pralabile în care pătile se pot împăca, litigii comerciale, litigii de muncă, de dreptul familie, etc.